prostopadłościan
Domiś: Długości trzech krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka prostopadłościanu uporządkowane
rosnąco tworzą ciąg geometryczny i ilorazie 3/2. Wiedząc, ze objętość tego prostopadłościanu
jest równa 216 cm3 oblicz długość przekątnej prostopadłościanu.
23 kwi 19:01
Gdańszczanin: wyrazy ciągu=długości krawędzi:
x, 3/2x, 9/4x
objętość=x*3/2x*9/4x=27/8x
3
27/8x
3=216 =>x=4
Czyli krawędzie to: 4, 6, 9, dalej już z pitagorasa sobie poradzisz
23 kwi 19:04
Domiś: dzięki
23 kwi 19:06
Domiś: dzięki
23 kwi 19:20