ciągi
koło: Jak wyznaczyć wyraz 14, mając podaną sumę ciagow Sn=n2−4?
23 kwi 19:00
Gdańszczanin: Oblicz sumę 13 wyrazów i 14 wyrazów i odejmij
23 kwi 19:01
asdf: S1 = a1
S2 = a1 + a2
a2 = S2 − a1
piszesz a1, a2, podajesz różnicę, piszesz ogólny wzór ciągu i liczysz a14
23 kwi 19:02
Mila: asdf to nie jest ciąg arytmetyczny.
Trzeba sposobem Gdańszczanina
142−4=132−4+a14
23 kwi 21:58
ICSP: a14 = S14 − S13
23 kwi 22:00
asdf: no tak
23 kwi 22:02
Mila: asdf, czy wiesz jak to sprawdzić?
23 kwi 22:34
asdf: dokładnie co sprawdzić?
23 kwi 22:35
Mila: Sprawdzić, że nie jest to suma ciągu arytmetycznego ciągu.
23 kwi 22:36
asdf: Sn + 1 − Sn = wartość z niewiadomą
o to Tobie chodziło?
23 kwi 22:40
asdf: cofam to co napisałem
23 kwi 22:43
Mila: Nie,
Sn = Sn−1+an
a1 obliczone z Sn i an mają się zgadzać
23 kwi 22:44
asdf: to trzeba za pomocą sumy wyznaczyć trzy wyrazy ciągu i udowodnić, że różnica między wyrazami
jest różna, a iloraz jest stały?
23 kwi 22:45
asdf: ok dzieki
23 kwi 22:46
asdf: a to co napisałem o 2245 też jest poprawne?
23 kwi 22:46
Mila: 2245 Tak nie rozwiązywałam.
23 kwi 22:55
asdf: czyli ten sposób jest zły, czy po prostu nie próbowałaś tym sposobem?
23 kwi 23:01
asdf: ?
23 kwi 23:12
Ajtek:
asdf, też nigdy tego nie robiłem, ale tak to można robić na wzorach ogólnych an.
Natomiast nie wiem, czy podany przez Ciebie sposób jest zły czy dobry.
23 kwi 23:14
asdf: ok dzieki za zainteresowanie
23 kwi 23:31