trygonometria wartosc wyrazen
Lukas:
tgα=√3 oblicz wartosc wyrazenia sin2α + tgα
23 kwi 18:34
Gdańszczanin: Tgα=√3 oznacza, że α={pi3+kpi}
Czyli sin2α=3/4
Czyli sin2α+tgα=3/4+√3
23 kwi 18:37
asdf:
| | sin2x | |
3 = |
| || * cos2x |
| | cos2x | |
3cos2x = sin2x
sin
2x + cos
2x = 1
3cos
2x + cos
2x = 1
4 cos
2x = 1
| | 1 | | 3 | |
cos2x = |
| → sin2x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
23 kwi 18:39
asdf: Lukas, masz więcej takich zadań ;>?
23 kwi 18:40
Gdańszczanin: @asdf twoje rozwiązanie jest bardziej skomplikowane, ale działa dla każdej wartości
23 kwi 18:41
Lukas: Nie..to moja baba z maty daje takie przyklady tylko

dzieki
23 kwi 18:43
asdf: można też spojrzeć do tabelki funkcji trygonometrycznych dla kątów 30
o,45
o,60
o
@gdańszczanin
u mnie to bardziej schematem zrobione, u Ciebie więcej myślenia
23 kwi 18:43
Lukas: Aaa gdzie jest te rozwiazanie tego rownania sin2α + tgα bo nie widze
23 kwi 18:49
Maslanek: Tu nie ma równania...
23 kwi 18:50
Gdańszczanin: sin2α czy sin2α?
jak kwadrat to jest już napisane że 3/4+√3
23 kwi 18:51
Lukas: aa ok dobra dzieki
23 kwi 18:53