matematykaszkolna.pl
ciagi, sprawdzian z ciagow grafi: Wersja B sprawdzianu z ciagow, poziom podstawowy Pytania zamknięte: 1. Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an = n kwadrat −9. Wówczas an =0, gdy: A. n=0 B. n=3lub n=−3 C. n=3 D. n=9 2. Dany jest ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie −7 i różnicy r = −2. Drugi wyraz tego ciagu jest równy : A. −9 B.−5 C. 14 D. −14 3. Liczby x+3, 5,7 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Wskaż liczbę x: A.7/4 B.−7?4 C. 4/7D. – 4/7 4. Liczby 1,2x+2, x−6 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wskaż liczbę x: A. 0 B. 1 C. 2 D. 3 5. Suma dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a2 = 2, a5 = −16, jest równa: A. −171 B. 171 C.513 D. −513 6. Dany jest ciąg an = 2nkwadrat +n . Wyraz an+1 tego ciągu ma postać : A. 2 nkwadrat +5n+1 B. 2 nkwadrat+5n+3 C. 2nkwadrat−n+1 D. 2nkwadrat−n+3 7. Siódmym wyrazem ciągu an o wyrazie ogólnym an = [(−1)do potęgi n−1] razy n jest: A. −1 B. −7 C. 1 D.7 Zadania otwarte: 1. Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an = −7+(2n:7). a. Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 1? b. Ile wyrazów ujemnych ma ten ciąg? 2. Dany jest ciąg geometryczny : 4,2,1,1/2,1/4,… a. Oblicz dziewiąty wyraz tego ciągu. b. Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu. 3. Oblicz sumę 7 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an, jeżeli a1= −3,a12 –a9 = 15. 4. Dziadkowie w dniu narodzin wnuka zdeponowali dla niego w banku kwotę k zł na 18 lat oprocentowaną 4 % w skali roku, z roczną kapitalizacją odsetek. Obecnie wnuczek ma 7 lat i kwota ta wzrosła do 7895,60zł. Ile wynosił kapitał początkowy? Jaką kwotą dysponował wnuczek w 18 urodziny? 5. Długości boków prostokąta i długość jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długości boków i pole prostokąta. Obwód jest równy 28. Mam 2 wersje sprawdzianów, ale wybrałam wersje B, bo wersja A jest podobna. Proszę o dokładne rozwiązania, zarówno zadań zamkniętych jak i otwartych. Będę wdzięczna za okazaną pomoc. emotka
23 kwi 18:32
grafi: Błagam, to na jutro, błagam o jak najszybsze rozwiązanie. To bardzo pilne.
23 kwi 18:51
Paula: 1. an= 0 gdy n=3, ponieważ 3 podniesione o kwadratu daje 9, gdy odejmiemy 9 podaną we wzorze wyjdzie Ci 0emotka
23 kwi 19:22
Paula: w zadaniu drugim masz błąd, bo ciąg nie może być geometryczny i mieć RÓŻNICY ciągu. Powinno być q a nie r, albo ciąg jest arytmetyczny
23 kwi 19:23
Paula:
7 5 

=

5 x+3 
teraz możenie na krzyż: czyli... 7x + 21 = 25 7x= 25−21 7x = 4 x = 4/7 czylki odpowiedź C jest poprawna
23 kwi 19:25
Paula: 4. zadanie robisz tak jak 3, tylko zamiast dzielenia wykonujesz odejmowanie a3−a2 = a2−a1
23 kwi 19:26
grafi: Sorki, pomyliłam się, w drugim miało być ciąg arytmetyczny. Jak policzyć to drugieTo miał być ciąg arytmetyczny, to moja pomyłka. A skąd się bierze w tyym zadaniu trzecium równanie 7:5 = 5 : ( x+3)
23 kwi 20:28
grafi: Sorki, pomyliłam się, w drugim miało być ciąg arytmetyczny. Jak policzyć to drugieTo miał być ciąg arytmetyczny, to moja pomyłka. A skąd się bierze w tyym zadaniu trzecium równanie 7:5 = 5 : ( x+3)
23 kwi 20:28
krystek: A na maturze kto za Ciebie wyliczy?
23 kwi 20:29
picia:
23 kwi 20:31
23 kwi 20:35
23 kwi 20:36
grafi: Sorki, w zadaniu drugim miał być ciąg arytmetyczny, jak to zadanie dalej policzyć Skąd równanie w trzecim zadaniu 7:5 = 5 : (x+3) Pomóż mi proszę, bo ja czuje się zielona w tych ciągach. Jeżeli mmożesz i potrafisz, to pomóż mi w rozwiązaniu zadań z tego sprawdzianu. Ja nie pisałam sprawdzianu i mam zadania ze sprawdzianu co był niecałe 2 tygodnie temu, a jutro pewnie nie będzie sprawdzian ten sam, ale zadania mogą być podobne. Proszę, pomóż mi, bo naprawdę czuję się zielona z ciągów, jęśli możesz i potrafisz. Byłabym Tobie albo komuś innemu z forum bardzo wdzięczna. emotka
23 kwi 20:38
23 kwi 20:39
krystek: Zrób chociaż jedno poprawę.
23 kwi 20:40
picia: Ty potrzebujesz korepetycji a nie spytac na forum.z tego co looknalem na te zadania,to sa wszystko typowe zad z c arytm i geometrycznego.nie jakies skomplokowane.i budzisz sie dzien przed sprawdzianem i myslisz ze wszystko bedziesz nagle umiec.
23 kwi 20:42
grafi: OGARNĘ TO SAMA I DAM SOBIE RADĘ.
23 kwi 20:46
krystek: No i tak należy!emotka
23 kwi 20:47
picia: nie oburzaj sie.zobacz jak inni zadaja pytania na forum. Ty przepisalas caly sprawdzian i chcesz zeby Ci wszystko wytlumaczyc i rozwiazac. jakbys przez te 2 tyg pytala dziennie o jedna rzecz i ja cwiczyla to nie mialabys teraz problemu.
23 kwi 20:51
grafi: Nie chcę się żalić, napisze tylko tak: pewnie po kolei pytałabym na forum, systematycznie o to czego nie rozumiem i starałabym sie uczyc systematycznie, tylko że ostatnio naprawde nie miałam czasu. Tydzień temu w niedzielę obchodzIałam osiemnastkę i musiałam cały dom sprzątać przed tą imprezą i jeszcze przed świętami też, a w sobotę byłąm na weselu a wczoraj na poprawinach. Mogłoby być inaczej.
23 kwi 21:17
bhbhj:
22 paź 08:08