równania
tomek : Witam mam do Was pytanie, jak zrobić takie zadanie:
rozwiąz równanie różniczkowe
y' = 1x+y−3
za x+y−3 =z tak sobie podstawiam
i nagle pani profesor zrobiła coś takiego
1 + dydx = dzdx
jak to jest zrobione, może mi ktoś to wyjaśnić?:(
23 kwi 18:26
Krzysiek: x+y−3=z
różniczkujesz stronami po x
23 kwi 18:30
tomek : Krzyśku, mógłbyś mi rozwiązać mi ten przykład tak krok po kroku

, bu kurcze nic z tego nie
rozumiem

, a tak przynajmniej na podstawie tego bym coś wymyślił
23 kwi 18:34
Krzysiek: | dz | | dy | | dy | | dz | |
| =1+ |
| +0 czyli |
| = |
| −1 |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
rozdziel zmienne i scałkuj
23 kwi 18:37