rownanie
Klaudiaaaaa: rozwiąz równanie:
(log2x)2 +log2x −2=0
23 kwi 18:24
Święty: x>0
Podstaw t=log2x
t2+t−2=0
...
23 kwi 18:26
Gdańszczanin: Zadanie jest banalnie proste, tylko trzeba znać metodę:
1. Podstawiasz pod log2 x =t
2. t2+t−2=0
3. Rozwiązujesz jak równanie kwadratowe o niewiadomej t, wychodzą 2 rozwiązania, podstawiasz
spowrotem logarytm i rozwiązujesz przypadki.
23 kwi 18:27
Klaudiaaaaa: x
1 =−2, x
2=2 i co dalej jak mam to podstawic mógłby mi to ktos rozpisac
23 kwi 18:42
Maslanek: t1 = −2
t2 = 2
Czyli log2 x = t1 lub log2 x = t2
23 kwi 18:44
Maslanek: Tak w ogóle to t∊{−2, 1}. Przepisałem bez czytania
23 kwi 18:44
Gdańszczanin: log2x=2 => x=4
log2x=−2 => x=1/4
23 kwi 18:46
Gdańszczanin: Nie liczyłem t, więc nie wiem jakie tam wartości mają być...
23 kwi 18:47
Klaudiaaaaa: czyli np x1=2, x2=−2, czyli
(log2x)2+ log2x −2=0
(log22)2+ log22 −2=0 i co dalej?
23 kwi 19:17
Gdańszczanin: Nieee, z równanie wychodzą Ci dwie wartości t (załóżmy t1=4 i t2=−2)
Skoro t równało się log2x (jak założyłem na początku), to:
log2x=4 v log2x=−8
x=16 v x=1/4
23 kwi 19:21
Gdańszczanin: Błąd

Nieee, z równanie wychodzą Ci dwie wartości t (załóżmy t1=4 i t2=−2)
Skoro t równało się log2x (jak założyłem na początku), to:
log2x=4 v log2x=−2
x=16 v x=1/4
23 kwi 19:21
Klaudiaaaaa: czyli
log
2x=t
1 lub log
2x=t
2
log
2x=2 lub log
2x=−2
x=4 x= −
14
i nie musze juz tego podstawiac do równania wystarczy taki zapis

I jeszcze jedno wgp odpowiedzi w ksiazce x
1=2 a x
2=−
14
czyli wychodiz na to ze jest w niej pomyłka?
23 kwi 19:39
Gdańszczanin: Masz sprawdzić dla jakich x równanie (log2x)2 +log2x −2=0 jest prawdziwe. Dlatego patrzysz
jakie wartości musi osiągnąć logarytm żeby równanie było prawdziwe (niewiadoma pomocnicza t).
Dla wartości logarytmu t1 i t2 równanie jest prawdziwe. Więc sprawdzasz jaki x daje takie
wartości logarytmu.
Po przeliczeniu:
t1=−2, a t2=1
Czyli
log2x=−2 v log2x=1
x=1/4 v x=2
23 kwi 19:44
Gdańszczanin: liczba logarytmowana nie może być ujemna, więc jest błąd w książce.
217
23 kwi 19:44
Klaudiaaaaa: aaaa zczaiłam

, dzięki za wyczerpującą pomoc
23 kwi 19:48