na jutro
martamartamarta: Marcin był na wakacjach w miejscowości A, a Tomek w B. Postanowili spotkać się pomiędzy
miejscowościami. Wyruszyli ze swoich miejscowości o tej samej godzinie. Marcin jadąc rowerem
poruszał się z prędkością o 10km/h większą od idącego pieszo Tomka. Chłopcy spotkali się gdy
Tomek pokonał 1/4 drogi z miejscowości A do B. Z jaką prędkością szedł Tomek, a z jąką
prędkością jechał Marcin ?
23 kwi 18:23
ewa: v− prędkość Tomka
v+10km/h − predkość marcina
s=odległość między A i B
t= czas od momentu wyruszenia do spotkania
| | droga przebyta | |
t= |
| |
| | predkość | |
0,75sv=0,25s(v+10km/h) /:0,25s
3v=v+10km/h
2v=10km/h
v=5km/h predkość Tomka
15km/h − predkość Marcina
23 kwi 19:01
ojccc: dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej jest
równa 6. Wysokość ostrosłupa tworzy z wysokością ściany bocznej kąt o mierze 60stopni. obliz
pole powierzchni bocznej tej bryłu
7 maj 11:32