.
DSGN.: (√2+√3)x+(√2−√3)x=4
rozwiaż równanie
23 kwi 18:18
ewa: Podnieś obie strony do kwadratu:
(2+
√3)
x+(2−
√3)
x+2(
√2+√3*
√2−√3)=16
(2+
√3)
x+(2−
√3)
x+2
√4−3=16
(2+
√3)
x+(2−
√3)
x=14
Podstawiam t=(2+
√3)
x t>0
t
2−14t+1=0
| | 14−8√3 | | 14+8√3 | |
Δ=196−4=192 t1= |
| =7−4√3 lub t2= |
| =7 +4√3 |
| | 2 | | 2 | |
(2+
√3)
x =7−4
√3 lub (2+
√3)
x =7 +4
√3
x=−2 lub x=2
23 kwi 18:42
ewa: W ostatnim rozwiązanie wynika:
| | 1 | |
(2+√3)x=( |
| )x=(2−√3)−x |
| | 2−√3 | |
(2−
√3)
−x=7−4
√3 ⇒ −x=2 czyli x=−2
Odp. x=−2 lub x=2
23 kwi 18:51