Wartosć najmniejsza
wojtas: Dla jakich wartości a i b suma a2 +b2 przyjmuje wartość najmniejszą, jeśli wiadomo , że:
2a+b=1
23 kwi 18:16
Maslanek: Powiedzmy, że f(a)=a
2+b
2
f'(a) = 2a
f'(a) = 0 ⇔ a=0
| | 1−b | |
Oraz 2a+b=1 ⇒ a= |
| , czyli a=0 ⇔ b=1 |
| | 2 | |
Najmniejsza wartość dla a=0 i b=1
23 kwi 18:19
Maslanek: Wyszło coś dziwnego, bo wartością mniejszą jest a=1/2 i b=0...
Tylko gdzie jest błąd?
23 kwi 18:36
Maslanek: Zróbmy inaczej...
| | 1−b | | 1 − 2b +b2 | | 5b2 − 2b + 1 | |
Wtedy a2 + b2 = ( |
| )2 + b2 = |
| + b2 = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Najmniejsza wartość dla x
w
Niech f(x) = 5b
2 − 2b +1
f'(x) = 10b − 2
f'(x) = 0 ⇔ b=1/5
f(1/5) = 1/5 − 2/5 + 1 = 4/5...
Dziwne rzeczy −,−
Kto mi wytłumaczy błąd

?
23 kwi 18:40
Mila: 2a+b=1
b=1−2a
f(a)=a
2+(1−2a)
2
f(a)=a
2+1−4a+4a
2
f(a)=5a
2−4a+1
II sposób
f'(a)=10a−4
10a=4
a=...
23 kwi 21:04