j
xxx: liczba a stanowi 80% liczby dodatniej b, zatem liczba b jest większa od liczby a o?
23 kwi 18:15
xxx: ?
23 kwi 19:47
PuRXUTM: a=0.8b
10a=8b
| b−a | | | | 1 | |
| *100%= |
| *100%= |
| *100%=25% przynajmniej tak mi się wydaje ale nie |
| a | | a | | 4 | |
jestem pewny
23 kwi 19:53
krystek: | | 5 | |
a=0,8b lub b= |
| a i oblicz |
| | 4 | |
23 kwi 19:53
krystek: O ile większa mamy policzyć .
23 kwi 19:55
Gdańszczanin: Nie da się policzyć konkretnie O ILE, można policzyć tylko ile razy.
23 kwi 19:57
kacper: a=80%*b
a=0,8b
0,8b=a
b=a/0,8
b=a*10/8
b=a*1,25
b=a*125%
np. a=10
wówczas b=10*1,25=12,5
i
a=0,8b
10=0,8*12,5
10=10
odp. liczba b jest większa od liczby a o 25%
23 kwi 20:03