Ciąg arytm matura rozszerzona
Skiper: Mam naprzyklad ze suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa −7/4*n +1/4*n2
dla dowolnej liczby n≥1. Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach
nieparzystych.
Prosze o pomoc i dokladne wytlumaczenie jak liczy się sume wyrazów o numerach NIEPARZYSTYCH
23 kwi 18:14
Basia:
| | 4−14 | | 10 | | 5 | |
a1+a2 = S2 = |
| = − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
−
32+a
2 = −
52
a
2 = −
52+
32 = −1
r = a
2−a
1 = −1+
32 =
12
a ciąg wyrazów nieparzystych to również ciąg arytmetyczny, w którym:
b
1 = a
1 = −
32
r
b = 2*r = 1
stąd
b
20 = −
32+19*1 = −
32+
382 =
352
23 kwi 20:10