parametr
qwerty: Błagam o wytłumaczenie jednego warunku

! wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których
funkcja f(x)=(m
2+5m−6)x
2 osiąga maksimum i ma dwa różne miejsca zerowe
i w odpowiedziach mam warunki że Δ>0 co jest oczywiste i że a<0 i tego właśnie nie rozumiem ani
trochę, może ktoś wyjaśnić?
i druga sprawa wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla których dziedziną funkcj
| | 1 | |
f(x)= |
| jest zbiór liczb rzeczywistych i o ile to że |
| | 2mx2−(m+1)x+3m−4 | |
2
mx2−(m+1)x+3m−4≠0 jest oczywiste to nie wiem co po z tym zrobić po sprowadzeniu do
wspólnego wykładnika. Liczyć delte dalej czy co?
23 kwi 18:09
Natalia: a jest współczynnikiem kierunkowym, jeśli współczynnik kierunkowy jest ujemny to ramiona
paraboli skierowane są do dołu.
m2+5m−6<0
23 kwi 18:18
Maslanek: Kiedy a<0 istnieje maksimum. W przypadku odwrotnym minimum.
−−−−
Druga sprawa:
To co w mianowniku.
Sprawdzasz co się dzieje dla m=0 − czy istnieje miejsce zerowe. Jeśli tak odrzucasz takie
rozwiązanie.
Kiedy m≠0, dziedziną jest zbiór R ⇔ Δ<0 (nie ma miejsc zerowych, więc dziedzina jest
rzeczywista)
23 kwi 18:23
Gdańszczanin: 1. maksimum funkcja kwadratowa osiąga tylko kiedy największą wartość osiąga w wierzchołku,
czyli wtedy, kiedy wierzchołek jest "na górze", czyli współczynnik kierunkowy a<0.
2. A tam jest 2[mx2−(m+1)x+3m]−4?
Jeśli tak, to przenosisz 4 na lewą stronę i zamieniasz ją na 22 i wtedy wychodzi ci:
2[mx2−(m+1)x+3m]=/=22 czyli z własności potęg:
mx2−(m+1)x+3m=/=2
mx2−(m+1)x+3m−2=/=0
I masz sprawdzić dla jakich wartości parametru m równanie jest różne od zera.
23 kwi 18:23