zadanie
kacper: Liczba (2−√2)2−(2+√2)2 jest równa:
Proszę o wytłumaczenie
23 kwi 18:05
Patii: musisz użyć wzorów skróconego mnożenia
23 kwi 18:07
kacper: Użyłem i rozwiązałem, napiszę a ty sprawdzisz, ok?
23 kwi 18:08
Patii: Kwadrat sumy − (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
Kwadrat różnicy − (a−b)2 = a2 − 2ab + b2
23 kwi 18:08
Patii: luz
23 kwi 18:08
kacper: (2−√2)2−(2+√2)2=1√22−3√22=4√22=8√2
23 kwi 18:09
Natalia: (2−
√2)
2− (2+
√2)
2= (4−4
√2+2)−(4+4
√2+2)= 4−4
√2+2−4−4
√2−2= −8
√2 wzory skróconego
mnożenia. Widzę zadania z matury z Wyborczej
23 kwi 18:11
Patii: wynik dobry ale jakoś źle to rozpisałeś
pierwszy nawias rozpisujesz tak 4−4√2+2 − (.......... rozpisz drugi
23 kwi 18:11
Patii: fakt wynik na −
23 kwi 18:13