matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dane są wielomiany. Oblicz
claudia:
Dane są wielomiany: P(x)=3x
2
−1 i W(x)=x+2. Oblicz 2[W(x)]
2
−3P(x).
23 kwi 17:51
ewa:
2[W(x)]2−3P(x)=2(x+2)
2
−3(3x
2
−1)=2x
2
+8x+8−9x
2
+3=−7x
2
+8x+11
23 kwi 17:55