potęgi
kacper: Liczba 49*16785*325 jest równa
23 kwi 17:50
Natalia: Wyjdzie 2
6, zamieniasz liczby na potęgi o podstawie 2, np. 8
5= 2 do potęgi 3*5 (8=2
3)
23 kwi 17:56
kacper: Wiem ile wyjdzie bo mam odpowiedzi pod nosem. Chce aby mi to wytłumaczono a nie wynik podano
23 kwi 17:58
mala: Patrzysz na podstawy i widzisz, że 4, 16, 8, 32 to liczba 2 podniesiona do potegi. Masz
działania na potęgach o jednakowych podstawach.
mnożenie: podstawy przepisujesz wykładniki dodajesz.
dzielenie: podstawy przepisujesz wykładniki odejmujesz
i
(am)n = am*n
(22)9=2(2*9}=218
−−−−−−−−−−−−
(22)9*(24)7) / ((23)5 * (25)5 =
(218 * 228) / (215 * 225=
246 − 240 = 26
/ kreska ułamkowa
Umiem w Latexie, ale coś mi się dzieje.
23 kwi 18:17
Ok: 1−1
29 lis 23:33
matołek:
1
29 lis 23:47