rownanie prostej
gosia:)ok: Prosta k ma równanie y=2x − 3. Wskaż równanie prostej l równoległej do prostej k i
przechodzącej przez punkt D o współrzędnych (−2,1).
POMOCY!
23 kwi 17:46
ewa: l: y=2x+b ( skoro ma być równoległa do k to musi mieć ten sam współczynnik kierunkowy a=2)
Ponadto wiemy że przechodzi przez D=(−2,1), więc podstawiamy współrzędne tego punktu do
równania prostej:
1=2*(−2)+b
1=−4+b
b=5
odp l: y=2x+5 równanie prostej
23 kwi 17:50
Natalia: prosta równoległa l: y=2x+b
D(−2,1), czyli 1=2*(−2) + b
1=−4+b
b=5
l: y=2x+5
23 kwi 17:51