zadanie maturalne
Woody: Proszę o pomoc!

Wyznacz wszystkie liczby całkowite, dla których wartość wyrażenia
| | (9x2−4)(x+1) | |
|
| jest liczbą całkowitą. |
| | 3x3+2x2−3x−2 | |
| | 3x−2 | |
Po sprowadzenia wyrażenia do najprostszej postaci otrzymałem wynik: |
| i czemu tutaj |
| | x−1 | |
| | 2 | |
mam założenia że x≠−1 oraz x≠− |
| ? |
| | 3 | |
23 kwi 17:11
Ajtek:
Mianownik nie może być równy 0, stąd te wykluczenia.
23 kwi 17:18
QWE: policz sobie pierwiastki wielomianu który masz w mianowniku na początku, te co Ci wyjdą
wykluczasz, stąd te zalozenia, policz i sam zobacz
23 kwi 17:22
ewa: | (3x−2)(3x+2)(x+1) | | (3x−2)(3x+2)(x+1) | |
| = |
| |
| x2(3x+2)−(3x+2) | | (3x+2)(x−1)(x+1) | |
Nie wolno dzielić przez zero! czyli w mianowniku nie może być zera, stąd
3x+2≠0, x−1≠0 , x+1≠0
Stąd te zał.
| | 3x−2 | | 3x−2 | | 3(x−1)+1 | | 1 | |
Po skróceniu mamy |
| = |
| = |
| =3+ |
| to ma należeć do |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
całkowitych i x ma należeć do calkowitych.
zatem jedyne możliwości to x−1=1 lub x−1=−1
czyli x=2 lub x=0
23 kwi 17:33