wykonaj dzielenie wielomianów
kasia: 1) wykonaj dzielenie wielomianów
a) (x4−4x3−7x2+13x−15) : (x−5)
b) (x5+1) : ( x+1)
2) Zbadaj czy można opisać okrąg na czworokącie o miarach kątów wewnętrznych : 50', 85',
130',95'.
mam ogromny problem z tymi zadaniami szczególnie że dzielenie wielomianów to dla mnie czarna
magia. Z góry dziękuje za pomoc
23 kwi 16:44
Pati: A) x3 +x2 −2x +3
B)x4 − x3 +x2 − x +1
23 kwi 16:56
Pati: 2. Oczywiście ze mozna wynika to z twierdzenia o kątach
23 kwi 16:58
kasia: ten pierwszy przykład udało mi się rozwiązac ale z drugim narazie gorzej mi idzie
23 kwi 17:11
Pati: Drugi mozesz z schematu hornera i bedzie łatwo
23 kwi 18:17
kasia: wyszlo dzieki bardzo za pomoc

w takim razie mam jeszcze pytanie czy dobrze rozwiązałam zadanie : rozłóż an czynnniki
wielomiany :
a) x
3+2x
2−x−2 wyszlo mi x=0 i x= −2
b) x
2− 5x−36 wyszlo mi x=−4 i x=9
23 kwi 18:32
Milordzie.;d: Pomóżcie rozwiązać mi te zadania
a) P(x)=9x2 i Q(x)=3x
26 wrz 18:41
asdf: Tu masz hornera
x5 + 1 : x + 1
1 0 0 0 0 1
−1 −1 1 −1 1 −1
1 −1 1 −1 1 0 < brak
reszty
x4 − x3 + x2 − x + 1
26 wrz 19:02
asdf: | | P(x) | |
Milordzie, ty musisz |
| |
| | Q(x) | |
26 wrz 19:03