dla jakich m okrag jest styczny do prostej-sprawdzenie
wit: dla jakich m okrąg x2+y2−2mx+2m−1=0 jest styczny do prostej x=4. No to przekształciłem to
równanie do postaci (x−m)2+y2=m2−2m+1 no i jak mam policzyć to robię, że odległość środka
okręgu (m,0) od prostej x=4 jest równa promieniowi.
Wynik mi wyszedł (1+/− √13) /2 ale nie wiem czy to dobrze. może ktoś potiwerdzić, zaprzeczyc?
23 kwi 16:34
Aga1.: A skąd taki wynik, bo reszta dobrze.
23 kwi 16:42
wit: nie wiem coś moze źle zrobiłem w równaniu:
m2+2m+1=|m−4|
no i rozpisałem a z tego tylko tak wychodzi...
mogłem sie pomylic na odległosci punktu od prostej ale chyba jest ok.
prosta 1x+0y−4=0 A=1, B=0, C=−4 punkt x=m, y=0
23 kwi 16:48
wit: m2−2m+1
23 kwi 16:50
Aga1.: odległość ok.
r2=m2−2m+1
r=√m2−2m+1=√(m−1)2=Im−1I
Im−4I=Im−1I
m−4=m−1 V m−4=−m+1
dokończ.
23 kwi 17:01
wit: o jaaaa... przecież promień w równaniu okręgu to r
2 a nie r

dzieki za pomoc
23 kwi 17:05