/
zaq: ile kg wody należy odparować z 1 kg 10−procentowego roztworu soli, aby roztwór stał się
25−procentowy?
23 kwi 16:33
mala: s = 1kg * 0,1 = 0,1 kg
p = sr * 100 %
s = 0,1
r = 1 − x
p = 25%
Podstawisz do równania i podzielisz obie strony przez 25%
23 kwi 16:37
zaq: wychodzi 0,6 kg
23 kwi 16:42
ewa: Roztwór jest 10% tzn , że w jednym kilogramie tego roztworu znajduje się 100g soli (10% z kg to
100g) reszta 900 g stanowi woda
x− ilość wody do odparowania
Po odparowaniu wody masa soli jest taka sama i wynosi 100g
a masa roztworu = 1kg−x
Mnożymy na krzyż:
400g=1kg−x
x=1000g−400g=600g
należy odparować 600g wody.
23 kwi 16:43
ewa: Roztwór jest 10% tzn , że w jednym kilogramie tego roztworu znajduje się 100g soli (10% z kg to
100g) reszta 900 g stanowi woda
x− ilość wody do odparowania
Po odparowaniu wody masa soli jest taka sama i wynosi 100g
a masa roztworu = 1kg−x
Mnożymy na krzyż:
400g=1kg−x
x=1000g−400g=600g
należy odparować 600g wody.
23 kwi 16:43
zaq: dzięki
23 kwi 16:53