.
Tomuś : rozwiąż równanie kwadratowe
a)2x2−7x−4=0
b)x2+10x+25=0
c)3x2−300x=0
d)6x2−12=0
e)5(x−3)(x+1)=0
23 kwi 16:24
Tomuś: chociasz podajcie przykład bym wiedział co dalej robić
23 kwi 16:56
Mateusz: Do podpunktu a
Obliczasz deltę.
2x
2 − 7x − 4 = 0
Δ = b
2 − 4ac
b = −7
a = 2
c = −4
Δ = 81
√Δ = 9
23 kwi 16:59
Paula: a) Δ=b2−4ac
Δ=(−7)2 * 4*2*(−4)=49+32=81
√Δ=9
x1=−b−√Δ2a = 7−94=−12
x2= 7+94=164=4
23 kwi 17:02
yeti: a) równanie postaci ax2+bx+c=0
ma delta=b2−4ac
jeśli delta>0 ; x=−b+/−√delta/2a
delta=0 x=−b/2a
delta<0 brak rozw.
delta =81
x=(7+9)/4 = 9/2 lub x = −1/2
b) tak jak a zrób sam
c) 3x2−300x=0
x(3x−300)=0
x=0 lub 3x−300=0
d) 6x2=12
x2=2
x=√2 lub x=−√2
e) postać iloczynowa wiec x−3=0 lub x+1=0
23 kwi 17:03
yeti: x=4 oczywisice w a 16/4=4
23 kwi 17:04
nick:
23 kwi 17:05