matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
Klaudiaaaaa:
rozwiąż równanie: −x
3
+6x
2
−12x + 7
7
8
=0
23 kwi 15:17
ICSP:
1
1
−x
3
+ 6x
2
− 12x + 8 −
= −(x−2)
3
−
8
8
lecimy więc :
1
−(x−2)
3
−
= 0
8
1
(x−2)
3
+ (
)
3
= 0
8
3
i z tego już widać że jedynym pierwiastkiem równania będzie : x =
. Jak nie widzisz
2
rozpisujesz to ze wzoru : a
3
+ b
3
23 kwi 15:32
Klaudiaaaaa:
czemu podnosisz
1
8
do potęgi 3
23 kwi 15:38
ICSP:
1
(x−2)
3
+ (
)
3
oczywiście
2
moj błąd
23 kwi 15:39
Klaudiaaaaa:
no, dzięki
23 kwi 15:52