Funkcja trygonometryczna.
Amanda : Sinus kąta ostrego alfa jest dwa razy większy od jego cosinusa. Wówczas :
A. sin a= √5/5
B. cos a= √5/5
C.sin a=1/3
D. cos a= 1/3
23 kwi 14:04
asdf: b
23 kwi 14:17
Skipper: x
2+4x
2=1
x
2=1/5
sin
2x=1/5 ....więc ...

?
23 kwi 14:18
Skipper: ...błąd ... oczywiście cosx
23 kwi 14:19
Patronus: sin α = 2 cos α
sin2α + cos2α =1
i rozwiąż układ równań
23 kwi 14:19
Anka: Skipper . odpowiedź nie pasuje do żadnych z proponowanych
23 kwi 14:19
Anka: Patronus: ale co mam podstawić pod te sinusy i cosinusy ?
wartości z tabelki ? jak ?
23 kwi 14:20
Amanda: Co podstawi pod ten wzór jedynki tryg. ?
23 kwi 14:21
asdf: masz zaznaczyć odpowiedź czy napisać rozwiązanie?
23 kwi 14:22
Amanda: napisac rozwiązanie
23 kwi 14:22
asdf: sinx = 2cosx
sinx
2x + cos
2x = 1
4cos
2 + cos
2x = 1
5cos
2x = 1
23 kwi 14:24
Skipper:
| | 1 | | √5 | |
skoro cos2x=1/5 ....a x w pierwszej ćwiartce ....to cosx= |
| = |
| |
| | √5 | | 5 | |
23 kwi 14:25
Amanda: dziękuje
23 kwi 14:27