Nierówność
Isme: (x+3)(x−5)2 > 0
Na mój humanistyczny mózg to będzie tak :
x+ 3 = 0
x = −3
x − 5 = 0 i x + 5 = 0
x = 5 i x = −5
To jaki będzie przedział, coś pewnie pochrzaniłam ?
23 kwi 12:54
Jolanta: (x−5)2=(x−5)(x−5)
23 kwi 13:57
picia: msc zerowe to −3 i 5(podwojny pierwiastek)
23 kwi 14:16
htd: δβ∑
23 kwi 14:30
AC:
dla każdego x∊R−{5}
(x−5)2 > 0
Czyli musisz wyliczyć kiedy
x +3 > 0 i pamiętaj,
rozwiązanie jest bez 5 bo dla niej lewa strona nierówności równa się 0
23 kwi 14:44
Mila:

x∊(−3,5)∪(5,
∞)
23 kwi 15:32