ciągi
olle: Liczby x − 14 ; x + 2 ; 10x +2 są odpowiednio pierwszym , trzecim i piątym wyrazem ciągu
geometrycznego o wyrazach dodatnich. Znajdź wzór ogólny ciągu,
23 kwi 12:46
astonmarcin: Dobra nie mam przy sobie kratki wiec bede robic tu krok po kroku
krok 1 : wypisz zalozenia. Oj to nie jest dowod wiec przejdz do kroku drugiego
krok 2: wypisanie wyrazow ciagu
a1 a1q
2 a1q
4
krok 3 zauwazenie ze a1 *a5 =a3 do kwadratu

Krok 4 podstawienie dancych
(x−14)(10x+2)= (x+2)(x+2)
Krok 5 wykonanie obliczen tu mi sie nie chce wiec zostawiam cie z problemem

Krok 6 czuj sie fajny pozdrawiam
23 kwi 12:59
olle: Ok dzięki aston, rozwiązałem. Podaje rozwiązanie może innym się przyda
an = 2 x 3n−1
23 kwi 13:09