dowód niewymierności
astonmarcin: jak udowodnić, że np. √5 jest niewymierny
23 kwi 12:26
rumpek: dowodem nie wprost

, zakładając, że jest prawdziwa i można przedstawić za pomocą ułamka
zwykłego
23 kwi 12:31
astonmarcin: Kolego tyle to i ja umiem
wiem ze wyjdzie mi wtedy
5qq=pp ale nie wiem co z tym dalej. Dziekuje
23 kwi 12:38
astonmarcin: przyjacielu*
23 kwi 12:50
astonmarcin: kochanie?
23 kwi 13:00
astonmarcin: jak mam do ciebie rzec o wielki zebys mi pomogl
23 kwi 13:01
rumpek: eee?
23 kwi 13:08
rumpek:
| | l | |
Załóżmy, że liczba √5 jest wymierna, wtedy √5 = |
| ; l,m ∊C ∧ m ≠ 0 |
| | m | |
m
√5 = l / ()
2
5m
2= l
2
5* m * m = l * l
Po rozłożeniu na czynniki pierwsze okazało, się, że po lewej stronie jest nieparzysta ilość a
po prawej nie ma ani jednej 5, zatem otrzymaliśmy sprzeczność. Zatem jest to liczba
niewymierna.
c.n.u.
23 kwi 13:11