Ciągi, wykazywanie
olle: Dane są ciągi
an = n2 − 4n + 5
bn = 1 − n
dla n = 1,2,3 ...
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej k: ak ≠ bk
23 kwi 12:12
astonmarcin: Nie chce mi sie dokladnie liczyc ale jest to do zrobienia.
23 kwi 12:49
astonmarcin: A i pamietaj o zapisaniu tezy i zalozenia!
23 kwi 12:49
astonmarcin: No i oczywiscie punkt 3 poczuj sie fajnY
23 kwi 12:49
Asior: zakładam, że dla dowolnego k, będącego liczbą naturalną: ak = bk
ak = k2 − 4k + 5 = k2 − 4k + 4 + 1 = (k−2)2 + 1
jeśli ak = bk:
(k−2)2 + 1 = 1 − k
(k−2)2 = −k
sprzeczność, czyli dla każdej liczby naturalnej ak ≠ bk
23 kwi 12:51
olle: Mam pytanie:
nie rozumiem dlaczego rozdzieliłeś 5 na 4 +1, a potem masz kwadrat róznicy

Możesz to
wyjaśnić? I dzieki za rozwiazanie
23 kwi 13:02
Asior: ze wzorów skróconego mnożenia: (k−2)2 = k2 − 4k + 4
rozdzielone jest po to, żeby można było ak przedstawić za pomocą wartości (k−2)2, która jest
zawsze ≥ 0
po przyrównaniu stronami wychodzi że wartość większa od zera musi być równa wartości ujemnej
23 kwi 13:34