ZBIOR ZADAN
Ania14.02: 1.obecnie wnuczek i babcia maja razem 62lata . za 5 lat wiek babaci bedzie kwadratem wieku
wnuczka. ile lat ma obecnie wnuczek a ile babcia?
2. dana jest funkcja kwadratowa f(X)= −2 x2 −4x + 6 .
3.punkty A(−4,3),B(1,−2) C(8,−1) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD
a) oblicz wspolrzedne wierzcholka D.
b)wykaz ze rownoleglobok ABCD jest rombem.
4.ile punktow wspolnych maja okrag o : x2 − 2x+y2 − 4y − 20=0 oraz prosta k : 3x − 4y + 5=0
5.dany jest wielomian W (x) = −22 + 3x2 + m2x − 10 , gdzie m jest parametrem i m ∊ R
a)dla jakich wartosci parametru m, reszta z dzielenia wielomianu W (x) przez dwumian (x+2) jest
rowna 10?
b) ustal wzor wieomianu W(x) , jesli wiadomo , ze jednym z pierwiastkow tego wielomianu jest
liczba 1. nastepnie oblicz pozostale pierwiastki wielomianu W(x).
23 kwi 10:55