Równanie
ad: Rozwiąż równanie
2x4 − 9x3 + 14x2 − 9x + 2 = 0
23 kwi 10:55
ad: ?
23 kwi 11:11
krystek: sprawdź ,że 1 jest pierwiastkiem i dzielisz przez (x−1) lub schematem Hornera
23 kwi 11:50
ad: Wykaż że równanie
4(x3 −1 ) = x2 − 4x − 3
ma tylko jedno rozwiązanie.
Udało mi się zrobić tyle:
4(x − 1)(x2 + x + 1) = (x − 1)(x + 3)
4(x2 + x + 1) = (x + 3)
23 kwi 16:55
ad: podbijam
23 kwi 17:07
ICSP: źle



Nigdy nie dzielimy równania przez coś co nie jest liczbą bo tracimy jedno
rozwiązanie

!
Przerzuć na druga stronę i wyciągnij (x−1) przed nawias. Później udowodnij ujemność delty w
drugim nawiasie.
23 kwi 17:10
ad: Rozwiąż nierówność
i podaj najmniejszą liczbę naturalną spełniającą tę nierówność.
(x + 5)(2x − 10) ≥ 0
x
2 ≥ 25
x
1 = −5 ∧ x
2 = 5
Wszystko obliczyłem, pierwiastki wyszły −5 i 5 tylko nie wiem dlaczego przedział jest domknięty
jedynie przy −5 (tak jest w odpowiedziach). Mógłby ktoś wytłumaczyć ?
24 kwi 13:22
ad: podbijam
24 kwi 14:15
Mila: W przykładzie z nierównością:
x−5 ≠0⇔x≠5 i dlatego przedział otwarty.
24 kwi 16:02