matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kąty
ela17935:
oblicz pole rombu o kącie ostrym 30 stopni i dłuższej przekątnej równej 30 cm. p=a*h lub p= U={d1*d2}{2} d1=30 cm /2=15(bo jest połowa tej przękotnej)
d2
sinα=
d1
1
d2
=
2
15
2d2=15/2 d2= 7.5cm d2−=7.5 *2=15 cm
30*15
p=
2
450
p=
=225cm
2
2
czy dobrze zrobiłam
23 kwi 09:52
krystek:
α
ale wtedy masz kąt
2
23 kwi 09:56
ela17935:
1
bo kąt 30 stopni to sinα=
2
23 kwi 10:01