Na wykresie funkcji
Sura: Na wykresie funkcji f(x)= x
2 − x + 3 wyznacz taki punkt P, w ktorym styczna do tego wykresu
jest rownolegla do prostej o rownaniu y= 7x − 2
Proszee o pomoc
23 kwi 09:27
Sura: Prooosze...
23 kwi 12:16
Skipper:
policz pochodną ... przyrównaj do

? i finito −
23 kwi 13:18
Sura: Bez pochodnej sie nie da?
23 kwi 13:53
Skipper:
da się −
23 kwi 13:58
Skipper:
Szukana prosta y=7x+b ma mieć jeden punkt wspólny z parabolą
x2−x+3=7x+b
x2−8x+3−b=0
i Δ=0
64−12+4b=0
b=−13
a więc szukana prosta to y=7x−13
x2−x+3−7x+13=0
x2−8x+16=0
x=−4, y=15
23 kwi 14:13
Sura: Wielkie dzieki
23 kwi 15:07