okręgi położenie
ela17935: zad. określ na podstawie danych wzajemne położenie dwóch okręgów o(O, r),o(S,R)
a) IOSI=8 ,r=5 , R=3
r1+r2=5+3=8
Ir1−r2I=I5−3I=2
okręgi zewnętrznie styczne
b)IOSI=10 , r=4 ,R=5
r1+r2=4+5=9
Ir1−r2I=I4−5I=−1
okręgi zewnętrznie styczne
c) IOSI=15 r=9 R=24
r1+r2=9+24=33
Ir1−r2I=I9−24I=−15 okręgi rozłoczone zewnętrznie
d)IOSI=12 r=8 R=6
r1+r2= 8+6=14
Ir1−r2I=I8−6I=2
okręgi się przecinają
czy dobrze to rozwiązałam i cz dobre nazwy napiszałam
23 kwi 09:11
23 kwi 09:20
Aga1.: a) drugi warunek jest niepotrzebny
b) widać, że IOSI>r+R
okręgi rozłączne zewnętrznie.
Dalej nie sprawdzałam,ale są błędy.
Zapoznaj się z teorią .
23 kwi 09:22
MQ: b) i c) źle
b) okręgi zewnętrznie rozłączne
c) okręgi wewnętrznie styczne
23 kwi 09:24
ela17935: dzięki
23 kwi 09:32