matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj działania
ela17935:
wykonaj działania
2
3
A)
+
=
x+1
x−2
x+3
x+2
B)
−
=
2x−4
x
2
−2x
x
2
+2x
x−1
c)
*
=
x
2
−1
x+2
4x
2
−9
15+10
D)
/
=
2x
2
−3x
3x
2
nie wiem jak to mam rozwiążąć proszę o pomoc
23 kwi 09:02
krystek:
Do każdego wspólny mianownik(jak w ułamkach i zał D/{liczby dające w mianowniku zero}
x+3
x+2
(x+3)*2
B)
−
=
−...
2(x−2)
x(x−2)
2x(x−2)
23 kwi 09:18
ela17935:
dzięki
23 kwi 09:34