funkcja
ela17935: zad. wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji f(x)= 2x
2+4x w przedziale <−2,1>
czy dobrze zrobiłam
f(x)=2x
2 +4x x=−2
f(x)=2*(−2)
2+4*(−2)=2*4−8=8−8=0
za x=1
f(x)=2*1
2+4*1=2*1+4*1=2+4=6
| | −b | | −4 | | −4 | |
p= |
| = |
| = |
| =−1 ∊<−2;1> |
| | 2a | | 2*2 | | 4 | |
x=−1
f(x)=2*(−1)
2+4*(−1)=2*1−4=2−4=−2
największa wartość funkcji to 6 , a najmniejsza to 0.
23 kwi 08:45
Aga1.: Ok.
Drobna usterka.
Jak piszesz za x=1, to f(1)= i td, a nie f(x)=
23 kwi 08:54
Aga1.: Nie zauważyłam, najmniejsza to −2.
23 kwi 08:55