matematykaszkolna.pl
znajdź m ADm: rysunekSiemanko Narysuj wykres funkcji określonej wzorem f(x) = |1x−1| − 4 . na podstawie jej wykresu wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których równanie f(x) = log2. I tak, narysowałem wykres, może nie jest pierwszej młodości ale ogarnąć go można. asymptoty znajdują x,y znajdują się kolejno 1, −4. Moje pytanie dotyczy druggiej części zadania. Co należy zrobić. Wiem że m musi być większe od 0. Ale to nie jest jedyny warunek . Jaki jest drugi warunek i dlaczego on występuje? dziękuję z góry za odpowiedź .
23 kwi 02:21
Aga1.: Pierwsza część dobrze zrobiona, a druga nie zapisana poprawnie, więc nikt nie może Ci pomóc.
23 kwi 09:01
ADm: f(x)= log2m sorry xd
23 kwi 19:46
Gdańszczanin: Czegoś tam brakuje np. "dla których równanie f(x)=log2m ma dwa rozwiązania.
23 kwi 19:57
ADm: ...nie ma rozwiązań. Kurde sory, mało spałem w nocy. jak się liczy takie równania?
23 kwi 20:14
Gdańszczanin: Patrzysz na wykres, i patrzysz jakich wartości funkcja nie osiąga (−nieskończoność;−4>. Czyli brak rozwiązań dla f(x)=k kiedy 4≥k 4≥log2m log216≥log2m 16≥m (nie zmieniamy znaku bo podstawa logarytmu jest większa od 1)
23 kwi 20:20
ADm: ok. dzięki wielkie.
23 kwi 22:21