Niech bn będzie skończonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich. Jakie war
aqlec: Niech bn będzie skończonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich. Jakie wartości może
przyjmować wyrażenie logb11*b50(b1*b2*b3*...*b60) jeśli b11*b50≠1.
Odpowiedź uzasadnij.
Proszę o pomoc!
23 kwi 00:24
Bogdan:
Podpowiedź:
b1*b2*b3* ... * b60 = b1*b1q*b1q2* ... *b1q59 = b160q1+2+...+59 =
= b160q59*30 = (b12q59)30
b11 * b50 = b1q10 * b1q49 = b12q59
23 kwi 01:04
aqlec: wyjdzie 30, Dziękuję!
23 kwi 01:09
Bogdan:
23 kwi 01:10