Dziedzina
Klaudi: Dziedziną funkcji f jest zbiór dodatnich liczb naturalnych mniejszych od 7. Funkcja f
przyporządkowuje każdemu argumentowi liczbę jego dzielników. Naszkicuj wykres funkcji f i
podaj jej zbiór wartości.
22 kwi 23:29
Ajtek: Wypisz sobie liczby z naturalne z przedziału 1 do 7 (to są argumenty), następnie obok każdej
wypisz jej dzielniki i je zlicz (to będą wartości), zaznacz te punkty w układzie.
22 kwi 23:39
Klaudi: I tak nie wiem jak to zrobić. Nie wychodzi mi...
22 kwi 23:46
Ajtek:

Początek:
liczby naturalne z przedziały od 1 do 6, tam jest mniejszych od 7, czyli 1 do 6
liczby dzileniki ilość dzielników
1 1 1
2 1;2 2
3 1;3 2
.
.
6 1;2;3;6 4
Zatem mamy punkty: A=(1;1),B=(2;2),C=(3;2),.......,F=(6;4)
Dla 4 i 5 zrób tak samo jak napisałem.
Następnie narysuj układ współrzędnych i zaznacz te punkty, wszystkie.
22 kwi 23:54