logarytmy
PuRXUTM: | | 1 | |
Czy rozwiązanie równania log4 |
| +4logx=−3 należy do zbioru liczb wymiernych ? Uzasadnij |
| | x2 | |
odpowiedź
22 kwi 23:01
Mila: x>0
logarytmy mają różne podstawy?
22 kwi 23:04
PuRXUTM: tak pierwszy 4 drugi 10
22 kwi 23:06
borowa: tak
22 kwi 23:06
Mila: ok, robię.
22 kwi 23:07
PuRXUTM:
22 kwi 23:08
Mila: Wyszedł mi bardzo dziwny wynik, wcale nie wygląda na liczbę wymierną. Jeszcze powalczę. jest
jakas odpowiedź?
22 kwi 23:18
PuRXUTM: pisze że nie wymierna, zamieść jak to liczysz
22 kwi 23:20
slodki: przy zalozeniu przy pierwszym logatymnie mnoze przez x4 czy nie trzbea
22 kwi 23:21
PuRXUTM: tu wystarczy chyba założenie że x≠o bo liczba logarytmowana ma być większa od zera a każda
liczba podniesiona do kwadratu jest większa lub równa zero
22 kwi 23:23
PuRXUTM: | | log8 | |
doszedłem ale nie wiem czy dobrze do równania logx= |
| |
| | log58 | |
22 kwi 23:34
Mila: | | 1 | | 1 | |
log4 |
| +logx4=log4 |
| |
| | x2 | | 64 | |
| | 1 | | 1 | |
logx4=log4 |
| −log4 |
| |
| | 64 | | x2 | |
teraz zamień podstawy i wychodzi brzydki wynik
22 kwi 23:39
PuRXUTM: Mila a można to sobie tak spierwiastkować ?
22 kwi 23:41
Ajtek:
Można

.
22 kwi 23:42
Mila: To nie jest spierwiastkowanie, ale "wyrzucenie "wykładnika przed logarytm
Log35=5log 3
22 kwi 23:45
22 kwi 23:45
Ajtek:
Podzielone przez 2 obie strony
22 kwi 23:46
PuRXUTM: a no w sumie racja
22 kwi 23:46
PuRXUTM: jak podzielone przez 2 ?
22 kwi 23:47
Eta:
Ja mam taki sam wynik jak
....UTM
| | log8 | |
logx= |
| = log588=3log58 2 |
| | log58 | |
22 kwi 23:49
PuRXUTM: na tak Eta nie wpadłem na to, a jak to teraz udowodnić że to niewymierna ?
22 kwi 23:51
Mila: log4*logx2=logx−log8
2log4*logx−logx=−log8
22 kwi 23:51
PuRXUTM: no mila tylko dalej jak nie było widać wyniku tak go nie ma
22 kwi 23:52
Mila: No to mogłam się pomylić w rachunkach. W obu przypadkach wynik niewymierny. Może jutro wpadnę
na lepszy sposób.

Dobrze, że Eta też liczyła.
22 kwi 23:54
PuRXUTM: Eta co z tym dalej ?
22 kwi 23:56
Eta:
Myślę,że teraz tylko wystarczy napisać,że prawa strona niewymierna !
22 kwi 23:59
PuRXUTM: kurde chore te zadania dają
23 kwi 00:00
Eta:
Bo taki "dziwoląg" ( niewymierny)
23 kwi 00:00
23 kwi 00:03
23 kwi 00:04
Mila: Mój wynik pokrywa się z waszym, inna postac.?
23 kwi 00:06
Mila: Mój wynik pokrywa się z waszym, inna postac.?
23 kwi 00:07
Eta:
@
Mila
To jest ten sam wynik
| | log8 | | log8 | |
= |
| = |
| =........... |
| | 1−log16 | | | |
23 kwi 00:08
Mila: Pozdrawiam.
23 kwi 00:11
Eta:
Zastanawiam się na czorta takie zadania dają ?
23 kwi 00:13
Eta:
Pozdrawiam również i zbieram się powoli na odpoczynek

Miłych snów
23 kwi 00:14
Ajtek:
Dlaczego podzielone przez 2:
To miałem na myśli.
23 kwi 00:14
Ajtek:
Eta Mila spokojnych snów

.
23 kwi 00:15
Mila: Ja też, w ogóle pełno "koszmarków" w tych zadaniach.Współczuję uczniom.
Zdaje się, że niektórzy zapominają, że to szkoła średnia, a nie studia.
Przypomina mi to średniowieczne liczenie diabłów na końcu szpilki.
Dobranoc.
23 kwi 00:17
Ajtek:
Mila tego typu koszmarki były przed reformą oświaty na porządku dziennym, pamiętam je,
chociaż rozwiązań nie zawsze

.
23 kwi 00:21