Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych nie podzielnych przez 4
Soldier: 
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych nie podzielnych przez 4
22 kwi 22:57
Mateusz:
No to jakie to są licby dwucyfrowe podzielne przez cztery słucham najmniejsza z nich
22 kwi 22:58
Soldier: a1=12
an=96
tak ?
22 kwi 23:00
Soldier: zrobiłem ten przykład, ale chcę się upewnić czy dobrze
22 kwi 23:00
Mateusz:

tak dalej chyba wiesz co robić
22 kwi 23:01
Mateusz: no to wyznaczasz n czyli liczbe wyrazów w tym ciągu
an=a1+ (n−1)r
12+(n−1)*4=96
12+4n−4=96.... itd
potem juz tylko policzyc sumę
22 kwi 23:02
Soldier: świetnie wynik mi wyszedł n=22, a S22=1188
i to tyle więcej już nic ?
22 kwi 23:02
Soldier: piękne dzięki za upewnienie się

pozdrawiam
22 kwi 23:03
mala: podzielnych, czy ..."nie podzielnych przez 4"? Sprawdź treść zadania.
22 kwi 23:04
Mateusz:
Ty no własnie nie doczytałem

jak niepodzielne no to odwrotnie robisz ale tok obliczen taki
sam jest
22 kwi 23:05
Soldier: upss nom to miały być nie podzielne
22 kwi 23:05
Soldier: nie no nie ma sprawy, tylko odwrotnie znaczy się jak ?
22 kwi 23:06
Weno: chyba chodziło o NIE podzielne przez 4... czyli po kolei
10+11+13+14+15+17+18+19+21+22+23+25+26+27+29+30+31+33+34+35+37+38+39+41+42+
43+45+46+47+49+50+51+53+54+55+57+58+59+61+62+63+65+66+67+69+70+71+73+74+75+7
7+78+79+81+82+83+85+86+87+89+90+91+93+94+95+97+98+99 jeśli ktoś nie zakapał to chyba wszstkie
liczby trzeba dodać oprócz tych co 4 (czyli
12,16,20,24,28,32,36,40,44,48,52,56,60,64,68,72,76,80,84,88,92,96)
22 kwi 23:06
Soldier: nie no bez jaj, tak do zeszytu nie napisze
22 kwi 23:09
Soldier: czyli teraz mam zrobić takie coś a
1=10 a
n=99 i później jedno odjąć od drugiego znaczy się
odjąć te sumy
22 kwi 23:10
Ajtek:
Dokładnie tak.
22 kwi 23:11
Soldier: okej, więc dzięki wszystkim za pomoc
22 kwi 23:12
mala: A jakby od sumy wszystkich 4−cyrowych odjąć podzielne przez 4? Nie zmarnowałoby sie obliczenie.
22 kwi 23:14
Soldier: to mily byc 2−cyfrome, ale i tak sie obliczenie nie zmarnuje, bo teraz zakapowalem wsyztsko, i
pierwsze trzeba zrobic a1=10, an=99 i pozniej od sumy kta wyjdzie trzeba odjac sume z tych
obliczen a1=12, an=94 i wychodzi prawidlowa suma
22 kwi 23:17
Andzia: 56 i 22
21 lut 13:40
Andzia: Oblicz sumę liczb 56 i 22
21 lut 13:41
Trivial:
Odnośnie liczb niepodzielnych przez 4.
Liczymy sumę wszystkich liczb od 10 do 99
| | 99*100 | | 9*10 | |
s = |
| − |
| = 4905 |
| | 2 | | 2 | |
Liczymy sumę liczb dwucyfrowych podzielnych przez 4
| | 24*25 | |
s4 = (12+16+20+...+96) = 4(3+4+5+...+24) = 4*( |
| − (1+2)) = 1188 |
| | 2 | |
Odejmujemy i mamy:
4905 − 1188 = 3717
Mały test poprawności:
Prelude> let ns = [ n | n <− [10..99], n `mod` 4 /= 0 ]
Prelude> ns
[10,11,13,14,15,17,18,19,21,22,23,25,26,27,29,30,31,33,34,35,37,38,39,41,42,43,4
5,46,47,49,50,51,53,54,55,57,58,59,61,62,63,65,66,67,69,70,71,73,74,75,77,78,79,
81,82,83,85,86,87,89,90,91,93,94,95,97,98,99]
Prelude> sum ns
3717
21 lut 14:02