ciąg
Monika: Liczby 4, x, 9 są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego. Liczba x jest równa:
a) −6
b) 6
c) 36
d) 9/4
i dlaczego... bo wzór to chyba jest an2 = an−1 * an+1
i nie mogę dojść do tego, co dalej z tym zrobić...
22 kwi 22:55
Ajtek:
a1=4
a2=x
a3=9
zgodnie ze wzorkiem:
x2=4*9
22 kwi 22:56
picia: x2=4*9 czyli 6 lub −6
22 kwi 22:57
Ajtek: Ciąg jest rosnący, zatem x=.....
22 kwi 22:58
picia: | | 3 | | 3 | |
nieprawda q może być |
| lub − |
| |
| | 2 | | 2 | |
22 kwi 23:01
picia: aha w tresci jest ze rosnacego...................
22 kwi 23:02
Ajtek:
| | 3 | |
picia jeżeli q=− |
| , to ciąg nie będzie monotoniczny  . |
| | 2 | |
22 kwi 23:03
Mila: picia a po co Ci potrzebne q? masz wyznaczyc x .
22 kwi 23:06
picia: chcialem pokazac ze jesli by nie bylo ze rosnacego to mogloby byc 6 badz −6
22 kwi 23:12
Ajtek:
Tak owszem, ale jak widać to jest zadanie zamknięte, czyli jedna odpowiedź jest poprawna.
22 kwi 23:13
picia: okej okej.a widze ze zadajcy pyanie juz spi..
22 kwi 23:17