całka
pigletek: prosze o wstepna pomoc, aby wiedziec jak sie za to zabrac
Oblicz calke krzywoliniowa po krzywej L o wskazanym opisie:
a)calka po L xdl L: x=t3 y=t t nalezy [0,1]
b) wszystko jak na gorze tylko calka po L ydl
22 kwi 22:30
Krzysiek: a) ∫01 x √(x')2 +(y')2 dt =∫01 t3 √9t4 +1 dt
22 kwi 22:37
pigletek: a w podpunkcie b przed pierwiastek podstawiam t jak na y, tak? i pozniej calkuje po t
22 kwi 22:40
Krzysiek: tak
22 kwi 22:42
pigletek: Wyznacz mase i współrzedne srodak masy drutu w kształcie cwiartki okregu o równaniu
x2 + y2 = r2, x ≥ 0, y≥ 0, jesli funkcja gestosci ma wzór: g(x, y) = x + y.
a jak za to sie zabrac
22 kwi 22:49
Krzysiek: M=∫
0π/2 (rcost +rsint)
√r2 dt
MSy =∫
L xg(x,y) dl
MSx =∫
L yg(x,y) dl
22 kwi 23:01
pigletek: a granice calkowania w xc i yc takze od 0 do π/2?
22 kwi 23:28
Krzysiek: chyba w MSy i MSx zamiast w xc i yc . tak,takie granice całkowania
22 kwi 23:45