Graniastosłup
Ala: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są jednakowej długości , a ich
suma jest równa 108 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa .
22 kwi 22:10
Aga1.: Jeśli w podstawie jest sześciokąt foremny o boku długości a to liczba wszystkich krawędzi jest
równa 6*3
18a=108
a=6
H=6
P
b=6aH
22 kwi 22:36
ewa: wszystkich krawędzi jest 18 ( 6 w dolnej podstawie,6 w górnej i 6 bocznych) . oznaczmy ją przez
a.
18a=108cm
a=6cm
| | a2√3 | | 36√3 | |
Pp=6* |
| =6* |
| =54√3 cm2 ( podstawa składa się z sześciu trójkątów |
| | 4 | | 4 | |
równobocznych o krawędzi a=6)
H=a
V=P
p*H=54
√3 cm
2 * 6cm= 324 cm
3
P
c=2P
p+6* 36cm
2=108 cm
2+ 216 cm
2=324 cm
2
22 kwi 22:43
ewa: Tam Przy V powinno być 324√3 cm3 oczywiście
Przepraszam a przy Pc=(108√3+216)cm2
22 kwi 22:45