pomocy
filip: W trapezie ABCD ( AB || CD) miara kąta przy wierzchołku B jest o 25 % większa od miary kąta
przy wierzchołku A, natomiast miara kąta przy wierzchołku C jest o 13 stopni mniejsza od
miary
kąta przy wierzchołku D. Wyznacz miary kątów tego trapezu.
22 kwi 22:08
Eta:
| | 5 | |
α+β+β−13o+ |
| α= 360o i α+β=180o |
| | 4 | |
dokończ.....................
22 kwi 22:26
ewa: kąt przy wierzchołku A: x
kąt przy wierzchołku B: x+25%x=1,25x
kąt przy wierzchołkuD:y x+y=1800 (kąty naprzemianległe) czyli y=1800−x
kąt przy wierzchołku C: y−130=1800−x−130
Suma kątów wew. wynosi 3600
x+1,25x+(1800−x)+(1800−x−130)=3600
0,25x=130
x=520 →A
1,25x=650 →B
y=1800−520=1280 →D
y−130=1150 →C
22 kwi 22:27
filip: dzięki
22 kwi 22:28
Eta:
I koniec zabawy
22 kwi 22:28