xd
Tłuman: 1.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym Kąt między przekątną ściany bocznej a krawędzią
podstawy ma miarę 60 stopni . Oblicz pole całkowite i objętość tego graniastosłupa
2. Oblicz pole i obwód ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , którego wysokośc wynosi 6 a kąt
miedzy tą wysokościa a krawiedzia boczną ma 30 stopni.
3.Oblicz pole całkowite i boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawedz podstawy
wynosi 4 a wysokosc boczna 3.
22 kwi 22:02
ewa: ad 1) W podstawie jest kwadrat o boku a
| | H | |
H − wysokość to |
| =tg600 |
| | a | |
H=a
√3
V=a
2*a
√3=a
3√3
P
c=2a
2+4*a*a
√4=2a
2+4a
2√3=2a
2(1+2
√3)
22 kwi 22:50
ewa:

Ad.2) α=30
0
h=6
a − dł. boku kwadratu w podstawie
d=a
√2 przekątna kwadratu w podstawie
0,5d=6
√3
d=12
√3 → a
√2=12
√3 → a=6
√6
| | 1 | |
b − krawędż boczna b=12 (bo sin 30= |
| h=6) |
| | 2 | |
22 kwi 23:05
ewa: Ściany boczne są trójkatami równoramiennymi o podstawie 6
√6 i ramionach 12.
Niech h
s − wysokość ściany bocznej
h
s2+(3
√6)
2=12
2
h
s=
√144−54=
√90=3
√10
| | 1 | |
Pb=4* |
| *6√6*3√10=36√60=72√15 |
| | 2 | |
P
p=a
2=216
P
c=216+72
√15
22 kwi 23:12
ewa: ad 3) Podstawa: trojkąt równoboczny o boku a=4
h
b =3 wysokość ściany bocznej
P
c=18+4
√3
22 kwi 23:23