układ równań
tomasz: układ równań różniczkowy
| | dy | |
mam taki układ: { |
| = 2y + z |
| | dx | |
mógłby ktoś napisać jak to się w ogóle robi? albo chociaż rozwiązać po części? bo ten dział
trzeba samemu opracować i nie za bardzo to idzie.
22 kwi 21:06
Krzysiek: | | dz | |
wylicz z pierwszego z, następnie policz |
| (zróżniczkuj to pierwsze równanie) |
| | dx | |
| | dz | |
i wstaw z i |
| do drugiego równania |
| | dx | |
22 kwi 21:16
tomasz: dalej tego nie rozumiem, wyliczyłem y = C1e3x + C2ex
jak policzyć z?
23 kwi 15:25
Krzysiek: | | dy | |
z pierwszego równania masz: z= |
| −2y |
| | dx | |
| | dy | |
więc zróżniczkuj y po x i otrzymasz |
| |
| | dx | |
23 kwi 15:33
tomasz: o ludzie, i ja nad tym się tyle czasu pastwiłem, aż głupio
23 kwi 15:42