pomocy
Marko: Oblicz objętość prostopadłościanu którego przekątna długości 4√3 tworzy kąt 30 stopni a
długość jednej z krawędzi podstawy wynosi 4
22 kwi 20:48
asdf: V = 2√3 * 4 * 2√5
22 kwi 20:52
Marko: Możesz jaśniej trochę
22 kwi 20:53
asdf:
h = 2
√3
z tw. pitagorasa:
z
2 + (2
√3)
2 = (4
√3)
2
z
2 = 48 − 12
z
2 = 36
z = 6
Masz podane jedną dł, więc tutaj też tw. pitagorasa:
y
2 + 4
2 = 36
y
2 = 36 − 16
y
2 = 20
y =
√20 = 2
√5
V = P
p * h
22 kwi 21:06
Marko: Dziękuje , teraz już rozumiem wszystko ziomek
22 kwi 21:08