matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
aggg:
Wyznacz cztery pierwsze wyrazy ciagu (an) wiedzac ze dla n ∊N dodanich spełnia on dwa warunki an + an+1=2n+1 / n2 i an−an+1= 1/n2+n
22 kwi 20:37
Mila:
2n+1
a
n
+ a
n+1
=
i
n
2
1
an−a
n+1
=
dodaję stronami
n
2
+n
2n+1
1
2a
n
=
+
stąd obliczysz a
n
n
2
n
2
+n
22 kwi 22:55