działania na wektorach
asi@: 1sprawdź czy prosta AB jest równoległa do prostej CD jeżeli A(−1,−2) B=(5,2) C(−9,10)
D(−12,8)
2 i teraz coś dziwnego oblicz współrzędne środka ciężkości trójkąta o wierzchołkach A(−6,2)
B(4,3) C(−1,2) tylko nie dawać odpowiedzi ze to punkt
przecięcia jego środkowych
22 kwi 20:28
krystek: Oblicz ich współczynniki kierunkowe!
22 kwi 20:45
22 kwi 20:46
krystek: napisz równania dwóch środkowych .
Układem równań wyliczysz ich ich punkt wspólny ,który jest środkiem ciężkości.
22 kwi 20:47
Gustlik: ad 1)
A(−1,−2)
B=(5,2)
C(−9,10)
D(−12,8)
AB
→=[5+1, 2+2]=[6, 4]
CD
→=[−12+9, 8−10]=[−3, −2]
| | −2 | | 2 | |
a2= |
| = |
| =a1 − proste są równoległe |
| | −3 | | 3 | |
ad 2)
A(−6,2)
B(4,3)
C(−1,2)
S=(x, y)
Liczę wektory SA
→, SB
→, SC
→:
SA
→=[−6−x, 2−y]
SB
→=[4−x, 3−y]
SC
→=[−1−x, 2−y]
SA
→+SB
→+SC
→=0
→=[0, 0] − wektor zerowy
SA
→+SB
→+SC
→=[−6−x, 2−y]+[4−x, 3−y]+[−1−x, 2−y]=
=[−3−3x, 7−3y]
[−3−3x, 7−3y]=[0, 0]
−3−3x=0 i 7−3y=0
−3x=3 /:(−3) −3y=−7 /:(−3)
22 kwi 23:31