matematykaszkolna.pl
Odcinek łączący środki boków trójkąta. dobrawa: Mam takie pytanko. Czy jeżeli napiszę na maturze, że KL, jako odcinek łączący środki boków AC i BC trójkąta, jest równoległy do AB to będzie źle? Nie chodzi mi oczywiście o samą zależność, chodzi mi o to czy muszę to jakoś udowodnić, czy uznać to za coś oczywistego? Ktoś rozjaśni ten problem?
22 kwi 20:07
rumpek: To zależy, jak będzie to trzeba udowodnić to tw. odwrotne Talesa. Jak w jakimś zadaniu, to tylko oczywistość emotka
22 kwi 20:09
dobrawa: O to dobrze. Dziękuję! emotka
22 kwi 20:21
Basiek: Byłoby ciężko, gdybyś musiała udowodnić np. tw. Pitagorasa zanim je zastosujesz emotka
22 kwi 20:22
Ajtek: Dowód na tw. Pitagorasa jest akurat prosty emotka. Jest ich multum, ale z kwadratem jest prościutki.
22 kwi 20:23
dobrawa: Twierdzenie naszego kochanego Pitagorasa jest w tablicach(jakby ktoś zapomniał, he he) , a tego o odcinku nie ma, dlatego pytam emotka
22 kwi 20:25
Basiek: Jej, czepialscy Chodzi mi o to, że takie tw. trzeba byłoby udowadniać przy każdym użyciu, więc... chyba nie starczyłoby czasu na napisanie matury. emotka A Pitagorasa nie widziałam w tablicach. Czuję się zdziwiona
22 kwi 20:30
dobrawa: To jeszcze jedno pytanie, a co Czy pisze się przykładowo A(5, −3) czy A = (5, −3)? Raz piszę tak, raz tak i nie wiem czy to błąd czy nie ma to znaczenia
22 kwi 20:53
rumpek: Obie formy są emotka
22 kwi 20:53