prosze o sprawdzenia
taki tam: pochodna: f(x)=sin3x2 = cos3*2x ?
22 kwi 19:55
krystek: Żle
22 kwi 19:56
taki tam: jakas podpowiedz ?
22 kwi 20:00
Eta:
y' = 3sin2x2*(sinx2)'*(x2)'=.........
22 kwi 20:07
Krzysiek: Eta, wydaje mi się, że taki zapis może mylić..
chyba wystarczy dopisać (sinx2 )' bez (x2 )'
bo jeżeli do (sinx2 )' zastosuje wzór na pochodną funkcji złożonej to wtedy źle wyjdzie...
22 kwi 20:15
krystek: Eta Witaj

!
22 kwi 20:19
krystek: @Krzysiek masz tam złożenie trzech funkcji!
22 kwi 20:20
Krzysiek: tak wiem
tylko, że ja liczyłbym tak: (sinx2 )' =cosx2 * (x2 )'
i wtedy z zapisem Eta miałbym dwa razy (x2 )' ...
22 kwi 20:21
krystek:
22 kwi 20:23
Eta:
@Krzysiek
Nie bardzo wiem o co ci chodzi?
Dokończę: y'= 3sin2x2*[cosx2]*2x= 6xsin2x2 *cosx2
22 kwi 20:31
Krzysiek: Chodzi mi o to, że (sinx2 )' traktowałbym jako pochodna funkcji złożonej więc wtedy pochodna
(x2 )' pojawiała by się dwa razy..
Ale może to zależy jak kto się uczy, jak się rozumie zapis
22 kwi 20:36